ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΟΥ!

Αναλυτική επιστημονική επεξήγηση των δοκιμασιών στα CHAMPLABS  από τον Δρ. Tamás Szabó, επιστημονικό διευθυντή και ειδικό στις αθλητικές διαγνώσεις.

1. ΚΙΝΗΤΙΚΟ ΤΕΣΤ

Διάρκεια: 30 δευτερόλεπτα
Όνομα δοκιμασίας: BOX!
Αθλήματα: μποξ, πινγκ-πονγκ, ξιφασκία, μπάσκετ

Το κινητικό τεστ είναι φαινομενικά μια εύκολη δοκιμασία που χρησιμοποιείται από τη νευροφυσιολογία για την εξέταση του νευρομυϊκού συστήματος. Στον αθλητισμό, η μέτρηση της ταχύτητας των κυκλικών αντίθετων κινήσεων των άκρων είναι διαγνωστικής σημασίας. Η δοκιμασία είναι μόνο φαινομενικά απλή, καθώς η ταχύτητα - όταν αγγίζετε αντικείμενα τοποθετημένα σε μια δεδομένη απόσταση με υψηλή συχνότητα - εξαρτάται από την αρχική ταχύτητα κίνησης, τη μέγιστη ταχύτητα κίνησης, καθώς και από την ένταση της πέδησης. Ο έλεγχος του νευρικού συστήματος έχει καθοριστική λειτουργία. Πειράματα αποκάλυψαν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανθρώπων και απέδειξαν πως αυτές οι διαφορές δεν εξαρτώνται από την ηλικία του κάθε ανθρώπου. Με άλλα λόγια, ο αριθμός των επαναλήψεων που εκτελούνται κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας αποκαλύπτει τη νευρομυϊκή επίδοση του ατόμου. Αυτή η ικανότητα έχει σημασία σε αθλήματα όπου η γρήγορη αντίδραση και η ταχύτητα των κινήσεων είναι σημαντικές.

2. ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΟΥ ΑΛΜΑΤΟΣ

Διάρκεια: αρκετές προσπάθειες σε 30 δευτερόλεπτα
Όνομα δοκιμασίας: SLAM!
Αθλήματα: μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, στίβος

Η δοκιμασία του κατακόρυφου άλματος μετράει κυρίως την ταχύτητα και την δύναμη των κάτω άκρων. Η ονομασία της ικανότητας αυτής διαφέρει ευρέως σε λογοτεχνικούς όρους, όπως για παράδειγμα: εκρηκτική δύναμη, δύναμη άλματος και δύναμη ταχύτητας κ.λ.π. Όλοι αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται. Με τη βοήθεια της δοκιμασίας αυτής, μπορεί να προσδιοριστεί η ποιότητα της δύναμης που παράγεται από τα άκρα. Είναι ξεκάθαρο πως οι διαφορές στην ταχύτητα, κατά τη διάρκεια της μυϊκής προσπάθειας καθορίζουν την αρχική ταχύτητα του σώματος, όταν ξεκινάει η κίνηση. Η ισχύς της μυϊκής συστολής (μυϊκή προσπάθεια) εξαρτάται από τη μυϊκή μάζα (δύναμη) και την ταχύτητα του ελέγχου. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μυϊκών ινών στο ανθρώπινο σώμα και η δοκιμασία κατακόρυφου άλματος μπορεί να δείξει την αναλογία των ινών γρήγορης συσπάσεως σε σχέση με τις ίνες βραδείας συσπάσεως. Η απόδοσή σας σε αυτή τη δοκιμασία είναι καθοριστικής σημασίας όταν κάνετε αθλήματα που απαιτούν γρήγορη κίνηση και αυξημένη χρήση των πελμάτων. Η συγκεκριμένη ικανότητα επηρεάζεται εξαιρετικά από τα γονίδια.

3. ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ

Διάρκεια: 3 προσπάθειες σε 20 δευτερόλεπτα
Όνομα δοκιμασίας: SPLASH!
Αθλήματα: στίβος, κολύμβηση, ξιφασκία, πάλη, μποξ

Η δοκιμασία χρόνου αντίδρασης μετρά την ταχύτητα της αντίδρασης σε ένα ερέθισμα (φως ή ήχο). Οι περισσότερες από τις αντιδράσεις σε ένα ερέθισμα υποδεικνύουν λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Ειδικοί υποδοχείς αντιλαμβάνονται το ερέθισμα, προωθούν τις πληροφορίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έπειτα δίνουν την εντολή για την εκτέλεση μιας ενέργειας (για παράδειγμα: το πάτημα ενός κουμπιού). Ο χρόνος μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ο χρόνος αντίδρασης σε ερεθίσματα φωτός ή ήχου διαφέρει, εφόσον ο τρόπος επεξεργασίας των πληροφοριών συμβαίνει με διαφορετικό τρόπο. Ο χρόνος αντίδρασης και στους δύο τύπους ερεθισμάτων είναι σημαντικός σε πολλά αθλήματα.

4. ΕΥΚΙΝΗΣΙΑ

Διάρκεια: 30 δευτερόλεπτα
Όνομα δοκιμασίας: DRIBBLE!
Αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, χόκεϊ στον πάγο

Υπάρχουν πολυάριθμες δοκιμασίες ευκινησίας, αλλά αυτό που όλες έχουν κοινό είναι ότι η δράση προηγείται της απόφασης. Σε αντίθεση με τον χρόνο αντίδρασης, στην περίπτωση της δοκιμασίας ευκινησίας θα πρέπει να λάβετε τη σωστή απόφαση ώστε να εκτελέσετε τη σωστή ενέργεια. Η πολυπλοκότητα των ενεργειών μπορεί να αυξηθεί ατελείωτα, ωστόσο προσπαθούμε να δώσουμε ενέργειες που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο άθλημα. Στα ομαδικά αθλήματα, η γρήγορη αντίδραση είναι βασική προϋπόθεση, καθώς η δράση του αντιπάλου μπορεί να είναι παραπλανητική. Η εμπειρία συντελεί κι αυτή στη βελτίωσή της

5. ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΤΕΣΤ

Διάρκεια: 30 δευτερόλεπτα
Όνομα δοκιμασίας: PULL!
Αθλήματα: ποδηλασία, αγώνες μικρής απόστασης στον στίβο, κωπηλασία, κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τζούντο, πάλη

Από άποψη φυσιολογίας, η αντοχή χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

1. Αερόβιες ασκήσεις (η χρήση οξυγόνου είναι καθοριστικής σημασίας)

2. Αναερόβιες πηγές ενέργειας (δεν χρειάζεται οξυγόνο, ο μυς χρησιμοποιεί τα δικά του αποθέματα). Οι αναερόβιες δοκιμασίες περιλαμβάνουν κυρίως γρήγορες ασκήσεις υψηλής έντασης. Η ουσία αυτών των δοκιμασιών είναι το ότι δεν υπάρχει χρόνος να χρησιμοποιηθεί η υποστήριξη του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία υψηλής ενέργειας (macroerg phosphates) των μυών. Το ενδιαφέρον στο μηχανισμό αυτό είναι ότι παρατηρείται ένας περιορισμένος (ποικίλος) αριθμός για καθένα από αυτά τα στοιχεία. Για την ανανέωση αυτών των καταναλώσιμων πηγών ενέργειας απαιτείται χρόνος και ενέργεια. Παρ’όλο που η διάρκεια των δοκιμών αυτών αντοχής είναι σύντομη, είναι πολύ εξουθενωτικές και απαιτούν προσοχή.

6. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΑΤΙΟΥ-ΧΕΡΙΟΥ

Διάρκεια: 30 δευτερόλεπτα
Όνομα δοκιμασίας: EN GARDE!
Αθλήματα: ξιφασκία, πινγκ-πονγκ, μπέιζμπολ, χάντμπολ

Σε αντίθεση με τις δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ευκινησίας, αυτή τη φορά η βασική απαίτηση είναι η ακρίβεια της αντίδρασης, εξ’ου και το όνομα: συντονισμός ματιών-χεριού. Η δοκιμασία περιλαμβάνει επίσης, πολύπλοκες νευρομυϊκές ασκήσεις. Στην καθημερινή μας ζωή συχνά καλούμαστε να εκτελέσουμε ενέργειες οι οποίες απαιτούν συντονισμό όρασης και κίνησης. Για παράδειγμα: μετακίνηση αντικειμένων, πλέξιμο, καθώς επίσης, και άλλες στατικές ή δυναμικές εργασίες. Στα αθλήματα, πολύ συχνά πρέπει να συντονίζεται η όραση με τις δυναμικές κινήσεις. Με άλλα λόγια, αυτό δείχνει την ένταση, την ταχύτητα και την έκταση της μυϊκής προσπάθειας. Σε ορισμένα αθλήματα, το επίπεδο βελτίωσης αυτής της ικανότητας, καθορίζει και την απόδοση.

7. ΤΕΣΤ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Διάρκεια: 10 μέτρα
Όνομα δοκιμασίας: GO!
Αθλήματα: στίβος, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, χάντμπολ, τένις

Η ταχύτητα τρεξίματος είναι μια ειδική μορφή γρήγορης μυϊκής προσπάθειας. Η δοκιμασία συνίσταται στη μέτρηση της ταχύτητας (απόσταση και χρόνος) μετά από μια μικρή απόσταση για επιτάχυνση. Αυτή η ικανότητα εξαρτάται κυρίως από τη δύναμη των κάτω άκρων, αλλά ο άρτιος συντονισμός επηρεάζει και αυτός την απόδοση. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο αγώνας 100 μέτρων είναι μια πολύ περίπλοκη δοκιμασία στίβου. Η γρήγορη επιτάχυνση και η διατήρηση της κατάλληλης ταχύτητας στα περισσότερα αθλήματα είναι βασική προϋπόθεση. Από άποψη φυσιολογίας, αυτό είναι μια αναερόβια δοκιμασία.

Dr. Szabó Tamás